De opkomst van het gratis eBook

Ebooks of fysieke boeken?

De toenemende populariteit van eBooks heeft de uitgeverswereld op zijn kop gezet. Het debat blijft of dit een gevaar is voor het fysieke boek, of alleen hardcore lezers loyaal blijven aan hun vertrouwde boeken terwijl gebruikers van eBooks hun bibliotheken opbouwen.

eBooks zijn goedkoper en toegankelijker geworden, en veel boeken zijn nu gratis of voor een fractie van de prijs van een fysiek boek te krijgen. Je kunt zelfs boeken downloaden van je plaatselijke bibliotheek, of ze van een vriend lenen.

Ebook formats

Je hebt niet eens meer een eReader nodig om vandaag de dag een eBook te lezen – er is een overvloed aan apps voor alles van Macs tot Android-tablets. Het populairst zijn de apps van Kindle, Nook en Kobo, waarmee je boeken kunt downloaden voor je laptop of desktop.

Er zijn verschillende bestandsvormen waar je uit kunt kiezen voor je download; PDF, EPUB, DOC, PDB, HTML en TXT zijn het populairst en het makkelijkst om te downloaden. Vele kunnen ook worden opgeslagen in je Dropbox, Google Drive, of andere vorm van cloudopslag. Kijk goed naar de opties – sommige bestandsvormen kosten meer ruimte dan andere. Een gedownload boek kan 1,5MB innemen als PDF, 279kB als EPUB, 803 kB als HTML, en 1,1MB in Kindle-formaat. (Allemaal gebaseerd op Pride and Prejudice van Project Gutenberg)

Waar lees je je eBook

  • Computer: Lees online, download de PDF, of download een eReader-app
  • Tablet: Download Mobi, download een PDF, of lees online
  • eReader: Download Mobi, of gebruik de ingebouwde leesfunctie

Boeken in het publieke domein

Boeken die zijn gepubliceerd voor 1923 vallen automatisch onder het publieke domein, en zijn normaal gesproken gratis te downloaden. Dat betekent dat alle klassiekers, zoals de Republiek van Plato en alle werken van Charles Dickens, kunnen worden gedownload. Sommige versies zijn gratis, anderen kosten misschien geld – er is tenslotte geen copyright, dus iedereen mag het werk uitbrengen. Er zijn verschillende sites die deze boeken aanbieden, en het is de moeite waard om te zoeken naar een goed opgemaakte versie.

Een van de beste plekken om te beginnen is Project Gutenberg, een enorme catalogus van klassieke en zeldzame boeken. Je kunt verschillende versies van klassieke boeken hier aantreffen, dus het is de moeite waard om een preview te bekijken voor je ze download. Sommige versies hebben een inhoudsopgave die het makkelijker maakt om te navigeren, door automatisch naar de corresponderende hoofdstukken te linken.

Een andere site, Open Library, heeft meer dan 1,000,000 gratis boeken, maar ook een bibliotheek aan moderne boeken waaruit je voor twee weken kunt lenen door een account te registreren.

Books should be free, tot slot, is een site die gratis boeken uit het publieke domein aanbied, naast audioboeken in meer dan 20 talen. De site is erg gebruiksvriendelijk, opgedeeld in genres, en de boeken zijn opgegeven met hun covers – niet alleen met de titels.

Boeken uit het publieke domein

Niet iedere site biedt boeken aan in ieder bestandsformaat. De onderstaande lijst geeft een overzicht, maar is niet compleet. Besef wel dat de kwaliteit van de opmaak van een boek in het publieke domein sterk kan variëren.

  • Project Gutenberg: Kindle, ePub, PDF en HTML. Geen eReader formats
  • Open Library: Kindle, ePub, eReader, PDF en HTML
  • Feed Books: Kindle, ePub en PDF. Geen eReader- of HTML formats
  • Books should be free: Kindle, ePub en HTML. Geen eReader- of PDF formats

Lanceringen en reviews

Zelf-uitgave is voor veel schrijvers een eerste stap geworden, waarmee ze hun werk kunnen uitbrengen zonder de traditionele route te volgen. Er zijn verschillende sites die gratis boeken aanbieden tijdens de lancering, of in ruil voor een review.

Smashwords biedt meer dan 44.000 gratis boeken aan, en is een populair platform waarlangs auteurs hun boeken verspreiden. Je kunt boeken in je online bibliotheek houden, of je kunt ze downloaden.

Freado is een site die nieuwe boeken aanbiedt in ruil voor reviews. Als je een account hebt op sociale media of een website waar je de reviews deelt en het boek promoot, komen er meer boeken voor je beschikbaar.

Goodreads heeft een elektronische boekenplank waar auteurs hun boeken gratis kunnen aanbieden. Het wordt regelmatig bijgewerkt, en heeft meer dan 8.000 titels.

Reading Deals is nog een goede site die voor korte tijd aanbiedingen en gratis boeken aanbiedt, en die dagelijks wordt bijgewerkt met een selectie aan genres.

Om hun boeken te promoten bieden auteurs hun boek voor een bepaald tijdbestek gratis aan, of tegen een enorm lage prijs. Vaak geldt de deal slechts voor 24 uur, en het is de moeite waard om je in te schrijven voor hun dagelijkse deals. De kortingen zijn echt, en soms gaat de prijs omhoog of eindigt het aanbod als er teveel gratis exemplaren zijn gedownload. Enkele sites die zowel bestsellers als lanceringsdeals aanbieden zijn Book Bub, Book Gorilla, en eBook Soda.

De meeste sites werken volgens de tijdzone van de oostkust van de VS, dus let op dat je niets misloopt – de periodes van 24 uur zijn tenslotte gebaseerd op hun timing.

Academische boeken

Studenten beginnen zich te wenden tot eBooks om tijd en geld te besparen. De klassiekers zijn online te verkrijgen, en sommige sites bieden studieboeken aan als gratis download. Bookboon biedt een kleine selectie boeken aan, en Open Stax College is net begonnen met een online bron van studieboeken.

Alleen persoonlijk gebruik

Het probleem met eBooks is dat ze makkelijk kunnen worden gedeeld en gekopieerd, al zijn sommige exemplaren versleuteld om dit te voorkomen. De disclaimer in eBooks is bedoeld om de copyrighthouder te beschermen, en is standaard. Het houdt mensen misschien niet tegen, maar het herinnert hen eraan dat eBooks net zoals een fysiek boek beschermd zijn.

Dit eBook is alleen vrijgegeven voor uw persoonlijke gebruik. Dit eBook mag niet opnieuw worden verkocht of weggegeven aan andere mensen. Mocht u dit boek willen delen met een andere persoon, koop dat alstublieft een nieuw exemplaar voor iedere persoon.’

Net zoals je een fysiek boek niet hoort te kopiëren, hoor je ook een eBook niet te verveelvoudigen. Op bepaalde platforms kun je echter een eBook aan iemand uitlenen voor een bepaalde tijd, of hetzelfde boek overzetten op een ander medium. Veel mensen downloaden het op een eReader, en bewaren daarnaast een kopie in hun cloudopslag.

Ebooks vervangen fysieke boeken niet, maar ze kunnen een breder publiek bereiken en onbeperkt worden opgeslagen. Ik moet toegeven dat ik het nog steeds een sensatie vind om een fysiek boek te kopen in de uitverkoop, en het is gewoon niet hetzelfde om een eBook te downloaden.

Boeken voor altijd

Er zijn bepaalde boeken die eBooks nooit kunnen vervangen. Fotografieboeken en kunstboeken, de ultieme salontafelboeken, zullen er online nooit hetzelfde uitzien als in fysieke vorm. Het traditionele verhaaltje voor het slapengaan is niet hetzelfde als je het leest van een tablet of laptop. Het is een deel van de ervaring om samen met een kind te lezen, terwijl het kind de pagina’s omslaat en de plaatjes bekijkt.

Er zijn veel andere sites met eBooks, en ik heb alleen een samenvatting gemaakt van de populaire sites met een goede selectie, die makkelijk zijn in gebruik. eBooks hebben gezorgd dat mensen kunnen genieten van werken die ze zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven of niet kunnen vinden, en hebben een culturele impact gehad – de massa’s kunnen nu genieten van klassieke of zeldzame boeken.

Je loopt weliswaar geen risico op gescheurde pagina’s, gevouwen hoeken, vlekken of aantekeningen in de marges van een eBook, maar die dingen maken een boek uniek. Het omslaan van een pagina is niet hetzelfde als het klikken op een knop of over scherm vegen, en de bevrediging als je een boek sluit nadat je het uit hebt is niet te vergelijken met het markeren van laast gelezen pagina in een eBook of het afsluiten van een app.

eBooks zijn een aanvulling op fysieke boeken, en nuttig tijdens het reizen of om ruimte te besparen, maar traditionele boeken zullen altijd blijven. Er is iets nostalgisch aan het kijken door een boekenkast, en aan het zien wat mensen besluiten te lezen en welke boeken onze voorouders besloten te lezen.

Category: e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *