De tabletverkoop stagneert, Pc’s in de lift

Posted on by 0 comment

Tablets zullen pc’s niet zo snel inhalen als ooit gedacht is, volgens studies door marktvolger International Data Corporation (IDC).

De IDC heeft zijn prognose voor de verkoop van tablets en twee-in-één laptop/tablets verminderd tot 233,1 miljoen. De groei zal ongeveer de helft zijn van wat oorspronkelijk voorspeld was.

“Als we naar de hele wereld kijken, kan je eenvoudig zeggen dat de tabletmarkt minder snel groeit, zei IDC-onderzoeksleider voor tablets Jean Philippe Bouchard.

“Maar als we de regionale dynamiek bekijken, realiseren we ons dat er nog steeds een grote trek is voor deze productcategorie”.

Hoewel de verkoop in volwassen markten zoals Noord-Amerika en West-Europa was voorspeld gelijk te blijven, werd verwacht dat de verkoop in opkomende markten zou stijgen met 12 procent.

Tegelijkertijd was het vooruitzicht voor de verkoop van personal computers (PC) minder slecht dan oorspronkelijk werd verwacht, deels doordat bedrijven computers met het oude Windows XP besturingssysteem vervingen.

De IDC voorspelt dat wereldwijde PC-verkoop dit jaar slechts met 3,7 procent zal afnemen, in plaats van de zes procent, dat het eerder had voorspeld.

De groei in de verkoop van desktop en laptop computers in volwassen markten zou meer dan gecompenseerd worden door de vermindering in opkomende markten, zoals Azië, Latijns Amerika en het Midden Oosten.

“Programma’s om de prijs van Pc’s te reduceren hebben mee geholpen de verkoop in sommige segmenten te verbeteren”, zei de senior analist van IDC Jay Chou.

“Toch blijven de vooruitzichten voor een significante groei in de PC-markt slecht, doordat gebruikers de PC steeds meer zien als één van vele computerapparaten.”

Mensen lijken langer te wachten voor ze Pc’s vervangen en worden steeds vaker verleid door alternatieve computerplatforms, volgens de IDC.

Een ander IDC-rapport van deze week schatte dat dit jaar meer dan 1,25 miljard smartphones zouden worden verkocht, wat een sprong van meer dan 24% is vergeleken met de 1,01 miljard vorig jaar.

Het aantal verkochte smartphones werd door de IDC gedurende de aankomende vier jaar verwacht te stijgen tot 1,8 miljard per jaar.

“De smartphonemarkt, die gedurende de laatste jaren een spectaculaire groei heeft doorgemaakt, begint minder snel te groeien,” zei de onderzoeksmanager van IDC, Ramon Llamas.

“Op het moment is het belangrijkste voor verkopers ervoor te zorgen aanwezig te blijven in de ontwikkelde markten met hogere marges. Tegelijkertijd moeten ze ervoor zorgen een blijvende aanwezigheid in ontwikkelingsmarkten te bewerkstelligen.

Lees meer op www.ereadingevent.nl

Category: blog | Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *