Fysieke boeken vs eReaders – wat heb jij het liefst?

Voor veel van ons zijn boeken een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Boeken kunnen ons meevoeren naar andere culturen en nieuwe ervaringen, kunnen ons informatie, ideeën en kennis verschaffen. De populariteit van boekenclubs bewijst dit.

Voor mij is er niets zoals de geur en het gevoel van een nieuw boek. Ik zal altijd het liefst door de planken van een boekenwinkel graven of een doos openen van een online winkel, maar anderen gebruiken liever elektronische boeken. Wat is jouw voorkeur?

 

Print vs. eReaders

De opkomst van het elektronische boek had een revolutionair effect kunnen hebben op de manier waarop lezers omgaan met boeken. De Amazon Kindle, bijvoorbeeld, die werd uitgebracht in het begin van 2007, had alles dat nodig om boeken in hun geheel te vervangen. Het feit dat je de app kunt downloaden betekent dat consumenten toegang hebben tot eBooks, ook al hebben ze geen Kindle – ze kunnen de app op allerlei andere tablets en telefoons gebruiken.

Het staat boven kijf dat er veel voordelen zijn aan het gebruik van eBooks: direct toegang na het downloaden, het vermogen om vele boeken op te slaan op een enkele tablet, en het kunnen beschikken over nieuwsbladen en andere publicaties, bijvoorbeeld. Aan de andere kant vinden velen van ons dat de ervaring van een fysiek boek niet te verslaan is. Waarom verkiezen lezers een soort boek? Is er plek voor allebei?

 

Voor- en nadelen van eReaders

Voordelen

 • Sla honderden boeken op op één apparaat – studenten kunnen allerlei teksten meenemen zonder een tas met meerdere zware boeken
 • Direct toegang na een online aankoop
 • Makkelijk te vergroten tekst voor slechtziende lezers
 • Makkelijk op te slaan – een apparaat in plaats van planken vol boeken
 • Goedkoper in productie dan fysieke boeken

Nadelen

 • Moet worden opgeladen na gebruiken
 • Raakt gemakkelijk beschadigd als het apparaat valt of nat wordt
 • Soms lastig te lezen in fel zonlicht
 • Heeft soms internettoegang nodig
 • Je kunt je boeken niet uitlenen

 

Voor- en nadelen van fysieke boeken

Voordelen

 • Makkelijk te lezen in fel zonlicht
 • Kan worden uitgeleend/gedeeld met anderen
 • Ervaring – ruik en voel het boek
 • Kinderboeken kunnen textuur en plaatjes hebben, en kinderen slaan graag pagina’s om

Nadelen

 • Opslag
 • Makkelijk te beschadigen met vloeistof of voedsel
 • Tekstgrootte is niet aan te passen
 • Je moet naar een boekwinkel/bibliotheek reizen, of wachten tot je bestelling aankomt

Wat zegt het onderzoek?

Een artikel dat op 19 augustus 2014 werd gepubliceerd op de website van de Guardian door Alison Flood haalt een onderzoek aan dat de impact van digitalisering op de leeservaring onderzocht. In het onderzoek werden 50 lezers hetzelfde korte verhaal gegeven om te lezen – de helft kreeg een paperback, de andere helft een Kindle. De lezers werden toen ondervraagd over verschillende aspecten van het verhaal, zoals objecten, karakters, en de setting. Het resultaat: de lezers van het elektronische exemplaar konden zich de gebeurtenissen in het verhaal significant slechter herinneren.

Volgens Anne Mangen van Stavanger University in Noorwegen geeft “de haptische en tactiele feedback van een Kindle niet dezelfde ondersteuning voor mentale reconstructie van een verhaal als een fysiek boek.”

Ze legt uit dat je, als je een papieren boek leest, “met je vingers kunt voelen hoe de linkse stapel pagina’s groeit, terwijl de rechterstapel slinkt. Je hebt het tactiele gevoel van voortgang, niet alleen het visuele.”

Verder vertelt het artikel dat studenten, die tekst in print hebben gelezen, significant beter scoorden op een test van hun begrip dan studenten die de tekst digitaal hadden gelezen.

 

Hoe populair zijn eReaders?

Uit een rapport van Bookseller Magazine bleek dat de verkoop van eBooks onder de grootste uitgevers van het VK in 2015 afnamen met 2,4%. De chief executive van de Publishers Association, Stephen Lotinga, merkte op dat “eBooks bestaan naast fysieke boeken, zonder de markt over te nemen… digitale verkoop van fictie en non-fictie lijkt te vertragen naarmate lezers hun boeken steeds meer op verschillende manieren willen lezen.”

De Britse boekverkopers Waterstones hebben zelfs gezegd dat ze niet langer Kindles gaan verkopen in de meeste van hun winkels, omdat ze praktisch niet worden gekocht.

 

Wat denken ouders?

Tijdens een onderzoek van de Open University, in samenwerking met een boekenfonds, werd aan 1.500 ouders van Britse kinderen onder 8 jaar gevraagd wat zij dachten van digitale media en eReaders. Er was bezorgdheid over de extra tijd die achter een scherm werd doorgebracht, en de invloed op de interesse die kinderen hebben in geprinte boeken. Ook waren er zorgen over het effect op de aandachtsspanne, en de mogelijkheid dat kinderen werden blootgesteld aan ontoepasselijke online materialen. Sommige van de redenen dat ouders liever fysieke boeken gebruikten: kinderen slaan graag pagina’s om (52%), ze bezitten graag een fysiek boek (43%), en ze genieten van een bibliotheekbezoek (41%).

Wat denk jij?

Er bestaat geen twijfel dat er een plek is voor eReaders. Het gemak van veel boeken op één plek, het vermogen om altijd een boek te downloaden en het meteen te lezen. Apps maken boeken toegankelijk op allerlei apparaten: met de Kindle App kun je bijvoorbeeld je boeken lezen op een computer, laptop, of tablet, naast je Kindle. Het is mogelijk dat consumenten apps gebruiken op apparaten zonder een specifieke eReader te kopen. Voor mij zal het fysieke boek altijd de ideale manier zijn om te lezen – wat denk jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *