Lezen in een Vliegtuig: eReader of Papieren Boek?

Met de opkomst van e-readers zoals de Kindle, iBook en iPad zijn er steeds meer mogelijkheden om boeken te lezen in een vliegtuig, maar zijn deze apparaten goede vervangers voor papieren boeken? En welke alternatieven zijn er voor papier?

Grote kranten en grotere tijdschriften zijn onhandig om te lezen in een kleine vliegtuigstoel. E-readers zijn geweldig en steeds populairder, maar je moet ze aan- en uitzetten tijdens het opstijgen en landen – en de accu kan natuurlijk leeglopen. Wat zijn dus de beste alternatieven om te lezen in een vliegtuig?

Elektronische apparaten (tablet, laptop of e-reader) worden steeds populairder – ongeveer 50% van de mensen gebruikt ze in vliegtuigen, waaronder veel kinderen. De meeste anderen houden zich op ouderwetse manieren bezig – met boeken, tijdschriften, kranten, of vliegtuigmagazines.

Veel mensen vinden het e-book stukken handiger. Je hoeft tenslotte geen zeven boeken meer te stoppen in een overvolle rugtas. Je kunt duizenden boeken kwijt op een e-bookapparaat, terwijl zo’n apparaat niet meer weegt dan een enkele paperback.

Natuurlijk kan de accuduur een serieus probleem zijn, vooral voor de iPad tijdens lange reizen. Daarnaast kan he schermformaat van iPods of smartphones pijnlijk worden na een tijdje, en zwaar zijn voor de ogen.

En we mogen niet vergeten dat veel mensen puristen zijn, en gewoon van boeken houden. Het is prettig om pagina’s om te slaan, en om ezelsoren te vouwen om gedenkwaardige quotes op te slaan. Het is prachtig om je boek in je boekenkast te zien staan, en om herinneringen terug te voelen stromen.

Ondertussen heeft het klassieke boek een nieuwe variant gekregen: de ‘Flipback’, een boek waarvan je de pagina’s verticaal omslaat, dat meer geschikt is voor kleinere ruimtes. In Nederland is dit concept onder de naam ‘Dwarsliggers‘ al langer populair, maar de Britse uitgever Hodder maakt ondertussen meer van de lichte, kleine boeken op dun papier beschikbaar. De titels zijn beperkt, maar de compromis kan voordelig zijn voor sommige mensen – het lijkt op een hard-copy e-book zonder de accuproblemen.

E-READER – Verschillende soorten en merken e-readers zijn beschikbaar, waaronder iBooks van Apple, de Kindle van Amazon, en Nook van Nobles. Amazon gaf recentelijk aan dat het een miljoen e-readers per week verkoopt.

TABLETS – De iPad staat vooral bekend om de korte accuduur, vanwege het energieslurpende LCD-scherm en de krachtige hardware. Het scherm zelf is prachtig, en de verschillende apps geven allerlei extra opties op het gebied van formaten en fonts.

LAPTOPS – Je kunt boeken lezen op een laptop – er zijn talloze programma’s beschikbaar om de elektronische bestanden uit te lezen – maar vanwege hun gewicht en formaat zijn ze minder handig dan e-readers.

SMARTPHONES EN IPODS – Je kunt makkelijk e-books downloaden voor je iPod, iPhone, of Android-apparaat. Veel draagbaarder zal een boek niet worden. Het kleine scherm is echter een aanzienlijk nadeel.

FLIPBACK – Gek genoeg is de nieuwste ontwikkeling in deze lijst een fysiek boek: een verticaal boek op zakformaat. Ideaal voor ieder vliegtuig.

 

Category: e-book | Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *