Waarom de Kindle Beter is dan Boeken

Ik kreeg mijn Amazon Kindle als een cadeautje. Ik zou er zelf nooit een hebben gekocht, omdat ik altijd enthousiast ben geweest over boeken.

Ik kon het voordeel niet inzien van nóg een elektronisch apparaat. Meer rotzooi? Ik negeerde hem een paar dagen lang, voordat ik bedacht dat ik hem kon uitproberen tijdens onze aankomende vakantie. Hij zou makkelijker te dragen zijn dan mijn gewoonlijke 5 romans.

Ik pakte twee extra boeken in, voor het geval dat de accu leeg zou lopen. Ik kon mijn Kindle alleen opladen door hem in een PC te pluggen, al kun je ook een oplader kopen.

Gemaakt voor je handtas

Het eerste voordeel: de Kindle past perfect in de bredere telefoonzakken van veel handtassen. Hij is dun, en erg licht.

Je zet hem aan via de onderkant, en de pagina waar je de vorige keer bent opgehouden wordt geopend. Nooit meer aanrommelen met een boekenlegger die eruit glipt.

Ik maakte me wel zorgen over krassen op het oppervlak – na onze vakantie kocht ik een Kindle-beschermhoes, waarvan ik iets rustiger werd. Ik denk dat een kras het ergste is dat kan gebeuren: je kunt daarna gewoon niet meer genieten van je boeken op de Kindle.

Gratis Kindle Ebooks

Dankzij Richard Sanders heb ik enorm genoten van het eerste boek dat ik op mijn Kindle las. Het is een science-fictionavontuur in de ruimte – geen genre dat ik normaal gesproken zou kiezen, maar het boek was gratis via de Kindle Store, en hij had een overtuigende samenvatting geschreven.

Ik zou graag willen toevoegen dat ik geen fan ben van piraterij, en dat ik het niet erg vind om te betalen voor boeken.

Voor het eerste gebruik laade ik mijn nieuwe Kindle op, kreeg het draadloze internet aan de praat, en vond zowel de Kindle Store als een boek waarvoor ik wilde betalen. Om het te kopen moest ik het wachtwoord voor mijn accounts opzoeken. Om eerlijk te zijn kon ik mezelf niet zo ver krijgen, en mijn oog viel op het tabblad met de Top 100 gratis Kindle Books.

Veel auteurs zijn altijd bezig om een reputatie op te bouwen, met het doel om hun boek uit te geven. Ik vroeg me af waarom een auteur precies zijn werk gratis zou publiceren.

Schijnbaar is dit bedoeld om de schrijver aan het publiek te introduceren, en hen hopelijk te inspireren tot het kopen van een ander boek. Gratis boeken voor de Kindle zijn dus geen tijdelijk fenomeen.

Ik ging zorgvuldig terug naar de winkelpagina, en beoordeelde het boek. het schrijven van een review is iets lastiger, omdat het toetsenbord van de Kindle niets is om over (of mee) naar huis te schrijven.

Fouten van gratis auteurs

Richard Sanders heeft een aardig boek geschreven. Er zaten een of twee kleine foutjes in, maar ik ben bekend genoeg met het schrijfproces om hem dat te kunnen vergeven.

Nu dat ik meer gratis Kindle-boeken heb gelezen, compleet met schijnbaar voorspelbare hoeveelheden fouten, begin ik te denken dat het grote publiek niet altijd even vergevingsgezind is.

Ben je van plan om een Kindle ebook te publiceren, huur dan iemand om het boek te controleren. Jazeker, je moet iemand betalen.

Als je reputatie afhangt van een gratis product, dan moet dat product perfect zijn. Je koopt geen tapijten van een verkoper als die komt aanzetten met staaltjes waar de draden aan alle kanten uitspringen.

Hetzelfde geldt voor ebooks; ik heb een van mijn gratis boeken moeten verwijderen omdat er zoveel pijnlijke fouten stonden in het eerste hoofdstuk.

Er is geen excuus voor massale fouten. Ik moest denken aan een forum op Authonomy, waar potentiële auteurs werden aangemoedigd om hun eerste 600 woorden van het eerste hoofdstuk te uploaden. De titel was “Als ik een uitgever was zou ik… nu stoppen.”; het achterliggende idee was dat het hoofdstuk zou worden bekritiseerd op ieder klein foutje.

Talloze online schrijverssites zijn beschikbaar voor dit doeleinde. Dat is mijn grootste bezwaar tegen gratis Kindle ebooks: ik ben nog geen foutloos exemplaar tegengekomen.

Ben ik verwend?

Aan de andere kant moet ik me wel afvragen of ik zo gewend ben geraakt aan foutloze publicaties dat ik bewust nieuw talent weer. Misschien is het niet zo erg als een opkomende, nieuwe auteur een imperfect boek uitgeeft om aandacht te krijgen.

Het voelt verkeerd aan om te verwacht dat mensen altijd perfect zijn. Leraren zijn het misschien wel met me eens; als we iedere fout zouden bekritiseren zou geen enkel kind ooit creatief zelfvertrouwen ontwikkelen.

Op het moment lees ik geen populaire boeken. Ik neem een risico met mijn vrije tijd, ik lees merkloze onbekenden. Ik heb het gevoel dat we daartoe in het leven niet voldoende worden aangezet.

Dit is de belangrijkste reden dat ik de Kindle beter vind dan papieren boeken. Het is heerlijk om toegang te hebben tot ongewone literatuur. Nieuw ontdekte gratis Kindle ebook-auteur: Faith Mortimer met ‘The Assassin’s Village’. Erg goed voor een gratis ebook. Zo goed dat je er ondertussen voor moet betalen.

Category: blog, e-reading | Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *